Gewoon blijven ademhalen

Explosiviteit van karate

Afgelopen donderdag (28 april 2011) verruilde ik Amsterdam voor ons Mierle om een training te verzorgen voor de karateka’s van Karateschool Mierlo. Het was alweer een tijdje geleden dat ik voor het laatst een training gaf, dus dit was de perfecte gelegenheid om te kijken hoe de zaken er voor staan. Ik ben niet teleurgesteld: met veel enthousiasme en kime worstelden (of wandelden) de 17 karateka’s die donderdag aanwezig waren zich door de training die ik voor hen had voorbereid.

Het moeilijkste maar ook meest uitdagende aspect van karate is wat mij betreft de balans tussen spanning en ontspanning. Dit is in feite ook wat karate is: de kracht van een karateka zit ‘m in de explosiviteit die ontstaat door een beweging in te zetten vanuit een toestand van volledige ontspanning. Kan je de balans tussen spanning en ontspanning niet vinden, dan zijn in het extreme geval of je bewegingen constant krachtig, waardoor je energie verbruikt, of geheel krachteloos, als gevolg waarvan je technieken hun doel voorbij gaan. In beide gevallen levert het geen explosiviteit op.

Spanning en ontspanning zijn dus aspecten van karate waar niet aan voorbijgegaan moet worden. Om deze reden was mijn training erop gericht de balans tussen beiden te vinden, of in ieder geval erop aan te sturen. De manier om dit te doen: ademhalingstechnieken. Controle over je ademhaling betekent controle over je hara. We zijn begonnen met wat simpele technieken, zoals oi-tsuki shodan, waarbij de nadruk lag op ademhaling. Vervolgens hebben we hetzelfde gedaan met gyaku- tsuki. Deze technieken kwamen terug in een kumite- oefening. Deze had als doel om vooral beginners op een relaxte manier kennis te laten maken met kumite- training. Voor de gevorderden lag de uitdaging in deze oefening in het vanuit een ontspannen en losse houding met explosiviteit gecontroleerd door ademhaling verdedigen en aanvallen. Dit lukte aardig. Helaas vergaten de meeste karateka’s de ademhalingstechnieken toe te passen toen we verder gingen met kata. Maar dit is misschien iets voor mijn volgende training. Tot die tijd: gewoon blijven ademhalen! - Manon

Free Joomla templates by L.THEME