Sensei Ohta weergaloos

De internationale JKA stage oktober 2009 die ook weer dit jaar werd gehouden in de prachtige dojo van hosting karateschool Lu Gia Jen zou eigenlijk verplicht moeten zijn voor instructeurs specifiek en iedereen die aan Shotokan karate doet in het algemeen. Ook dit jaar was het instructie niveau van stage geborgd door de aanwezigheid van drie JKA World geaccrideerde instructeurs. Tijdens de instructeurstraining werd door sensei Sawada en sensei Ohta gewezen op elementaire zaken mbt het overbrengen/ uitleggen van standen en bewegingen. Logisch, wat heb je immers aan instructeurs die het wel voor kunnen doen maar niet kunnen uitlegggen of andersom. Vele ogenschijnlijk simpele vragen zoals “leg eens de Zenkutsu-dachi uit” of “wat wordt bedoeld met kime” werden aangevuld met tips en tricks die instructeurs alleen maar beter kunnen maken. Uit gesprekken met de instructeurs tussen de trainingen door heb ik kunnen opmaken dat dit als zeer nuttig is ervaren. Met betrekking tot de trainingen hieronder een paar hoogtepunten:

De karateka’s zijn door sensei Otha getrakteerd met een werkelijk fan-tas-tische oefening voor het trainen van balans en kime. Het verrast mij elke keer weer hoe sensei Ohta de ogenschijnlijk simpele oefening op het oog moeiteloos uitvoert en hoe wij,  kōhai en senpai, worstelen met het krijgen van een correcte uitvoering.

De oefeningen voor kata Hangetsu. Kata Hangetsu, vrij vertaald “halve maan”, is een geavanceerde kata met 41 verplaatsingen. Het eerste gedeelte van de kata wordt vooral langzaam uitgevoerd met de juiste ademhalingstechnieken. Het tweede deel van de kata is meer dynamisch in uitvoering. De Hangetsu-dachi (halve maan stand) wordt intensief gebruikt in deze kata. Daarom tijdens deze les veel aandacht voor de Hangetsu-dachi die – zeker na verplaatsing - vaak teveel op een Zenkutsu-dachi lijkt.

Als toetje kregen we de uitvoering van kata Unsu door sensei Otha. Een geweldige demonstratie waarbij de echte liefhebber pure klasse herkent. Deze stage werd bezocht door Jan, Job, Tim, Manon, Luc, Jense en Gerard. 

Free Joomla templates by L.THEME