Beweging, kracht, bewustzijn

Beweging, kracht en bewustzijn. Dit waren de sleutelwoorden tijdens de Pascal Lecourt-stage bij onze vrienden in Zeist in het tweede weekend van februari 2019. Op het programma stond een kata die wij al een tijdje niet getraind hebben en ook niet aan bod is gekomen tijdens een van de vele karate stages die wij de afgelopen  jaren bezocht hebben: Meikyo.

Misschien is Meikyo van de radar verdwenen omdat de bewegingen vrij ongecompliceerd lijken. Meikyo, ook wel ‘Rohai’ betekent ‘geslepen spiegel’. Het verhaal gaat dat de kata zijn naam ontleent aan de opening, wanneer de karateka beide handpalmen omhoog brengt, alsof je jezelf een spiegel voorhoudt.

Meikyo heeft 38 tellen en heeft, anders dan de meeste andere kata's, slechts één Kiai in plaats van de gebruikelijke twee. Technieken die in Meikyo voorkomen zijn Gedan-barai, Chudan-tsuki, Uchi-uke, Bo-uke en Bo-osai-combinaties. In zijn huidige vorm staat Meikyo bekend als kata met effectieve bewegingen voor verdediging tegen aanvallen met een stok (bo), en natuurlijk de complexe sprong.

In Zeist liet Lecourt met Meikyo zien dat kata, hoe eenvoudig de bewegingen ook, altijd gecompliceerd is in de uitvoering. Een correcte uitvoering vraagt om een specifieke state of mind, een mix van de juiste mate van concentratie, een natuurlijke flow en zelfvertrouwen, maar zonder dat er remmingen zijn of dat emotie ontbreekt. Een perfecte balans tussen beweging, bewustzijn en kracht.

Lecourt toonde aan dat ademhaling een cruciale rol speelt bij het bereiken van deze balans. Als oefening liet hij alle deelnemers de kata op een ontspannen, maar doelgerichte manier in een rustig tempo uitvoeren. Een dergelijke manier van trainen maakt het volgens sensei Pascal Lecourt mogelijk om te leren van je fouten, om bewust je kracht te gebruiken wanneer dat nodig is en dat niet te doen wanneer het niet nodig is.

Lecourts twee uur durende karate training bevat genoeg handvatten die wij meenemen naar onze dojo. De volgende stap is een verdere verdieping, waarvoor we graag weer langskomen. Namens Dojo Mierlo waren Cees, Jense, Tim en Gerard aanwezig. Meer weten over Pascal Lecourt? Klik hier.

Free Joomla templates by L.THEME