Workshop OBS De Rietpluim

Op vrijdag 24 augustus 2018 hebben Manon, Luc, Gerard en Petra een gymles van openbare basisschool De Rietpluim uit Nuenen ingevuld – met karate natuurlijk. We waren uitgenodigd door meester Ralph in het kader van de Azië-project dat zij die week op school hadden. Een goede gelegenheid om de 62 kinderen en hun leraren kennis te laten maken met karate. 

We begonnen de les met wat uitleg over de regels en de ceremonie van het groeten. Gerard vertelde ook iets over karate zelf, hoe een leraar heet in het Japans, wat de hoogste band is en met welk doel iemand karate traint. Manon zette daarna een quiz met meerkeuzevragen in om de kennis van de kinderen verder te testen. Sommige kinderen bleken iets beter te hebben geluisterd dan anderen. Op de vraag wat karate betekent, antwoordde een groepje ‘lege tas’ in plaats van ‘lege hand’. En een groot deel van de groep dacht dat karate oorspronkelijk uit Japan komt, in plaats van China. De kinderen die het fout hadden moesten opdrukken, tot grote hilariteit van de anderen. Gelukkig wist iedereen dat zwart – en niet roze – de hoogste kleur band is.

Na deze warming up legde Gerard uit hoe je een goede vuist maakt, dat we tellen in het Japans en dat alle andere benamingen ook in het Japans zijn. Manon liet de groep eerst oefenen met stoten en ademhaling. Een deel van de groep ding daarna verder met kata onder leiding van Manon en Luc en een deel met stoten (tsuki) en schoppen (geri) tegen een kussen bij Gerard en Petra. Meester Ralph vervulde met verve de rol van Sempei tijdens het geven van uitleg over verdedigen, aanvallen, standen en verplaatsingen. Al om al was het een erg leuke middag! 

Free Joomla templates by L.THEME