Body Feeling

Op 18, 19, 20 en 21 april 2014 is door Gerard een Gasshuku in Naharya (Israel) bezocht. Trainers tijden dit karate seminar waren de Sensei's Petrella en Heene.

Op donderdag werd door sensei Petrella gestart met het trainen van de juiste houding in de standen Hanmi-dachi en Fudo-dachi in combinatie Uke om het gevoel - de body feeling - te verbeteren.

Ook is uitgebreid uitleg gegeven aan de uitvoering van Kosa-dachi met “touch and go” – het aantikken van het voorste been door het achterste been – waardoor voorkomen wordt dat je te dicht op de opponent staat. De Uraken mag niet volgen uit indraaien en uitdraaien van de heupen; de benen en de torso moeten “sterk” gehouden worden en de positie in één keer goed. Hierna volgt de Tai-sabaki waarbij de houding en stand direct na de draai altijd naar voren gericht moet zijn. Na de uitleg werd een partner gezocht en uitvoering gegeven aan bovenstaande (aanval FD Oi-Tsuki chudan; verdediger vanuit Hanmi-dachi stap achteruit FD Soto-uke, voorwaarts Kosa-dachi Uraken, Tai-sabaki). Uit de vele herhalingen gaf de sensei blijk van zijn onvrede met de vorderingen. De sensei benadrukte dat met name wanneer er een zeer sterke opponent is met misschien hetzelfde of een hoger niveau er een goede techniek en een goede timing moet zijn. Zonder een goede karate techniek en zonder een goede timing maak je geen kans.

Met deze bagage werd door de sensei acht simpele Uke oefeningen gevraagd waarbij ook weer de nadruk werd gelegd op start- en eindhouding en de juiste uitvoering van de Uke’s ondersteund met ademhaling. Met partner was de uitvoering van de oefening eenvoudig, de verdediger staat klaar in Fudo-dachi (en blijft staan), de aanvaller doet een hele stap naar voor Oi-Tsuki Jodan of Chudan of Mae-geri. S1170009mVele uitleg en vele herhalingen volgde waarbij ik zelf ervoer dat het niveau bij de uitvoering van deze oefeningen tussen de karateka’s onderling nogal verschillend kan zijn. Hierna werden de oefeningen uitgebreid met Hen-te technieken gevolgd door een hele stap voorwaarts Uraken en Tai-sabaki. Ook hier weer nadruk op houding, het houden van druk, het plaatsen van de Hen-te techniek en de juiste afstand voor het plaatsen van de Uraken. Een erg nuttige karate training die mij uitlegde dat er nog wel wat te verbeteren valt... 

De Gasshuku is bezocht door circa 160 karateka’s waaronder circa 40 gasten uit o.a. Duitsland, Zwitserland, Belgie, Frankrijk, Zweden, Australie en één uit Nederland. - Gerard

Free Joomla templates by L.THEME