Tekki Shodan en Gojushiho

Uitdagende training in Wijnegem
 
17en 18 November 2012 werd door ons de jaarlijkse karate stage in Wijnegem bezocht. DIt weekend waren de heren Jim Martin 7e Dan en Dirk Heene 8e dan uitgenodigd. Na een hartelijk ontvangst en een kopje koffie begonnen wij na opsplitsing van de groep de training met Jim Martin, die dit weekend in het teken zou staan van kata Tekki Shodan. Verheugd werd de training gestart want, zo dachten we, Tekki Shodan kan immers niet leiden tot grote problemen, ook de Bunkai niet. Hadden we het natuurlijk weer helemaal mis, want Sensei Martin wist twee volle trainingen te benutten met nieuwe Bunkai (althans, voor ons) om op het eind van de training met spijt in de stem te constateren dat we eigenlijk geen tijd hebben gehad om het tweede deel van de Bunkai te trainen....

Tim en Manon November 2012 WijnegemZoals we gewend zijn van de Sensei is de Bunkai altijd erg praktisch; na vele herhalingen wordt altijd geoefend met partner. Hier een klein stukje van de Bunkai die getraind is: met links naar voren Fudo dachi, Haito uke, gevolgd door Jodan-tate-empi-uchi. Links 45 graden achter neerzetten, met rechts Gedan-barai, Gyaku-tsuki. Met rechts achteruit (ook weer 45 graden), KKD Uchi-uke met links, rechts achteruit plaatsen en met link Gedan-barai en met rechts Nagashi-uke, Uraken. Een stukje met partner: de partner start links voor en valt aan met Oi-tsuki Jodan, Yori-ashi achter uit, en stapt opnieuw naar voren met Oi-tsuki Chudan (verdedigen met Gedan-barai gevolgd door Gyaku-tsuki). Tja, dat geeft natuurlijk stof tot nadenken over hoeveel toepassingen er nu eigenlijk zijn.

Sensei Heene zou zijn twee trainingen vullen met kata Gojushiho Sho (54 stappen). Het eerste deel van de training richtte zich op uitleg van stap 10 t/m 17 van deze kata: KKD, Chudan-shuto- Nagashi-uke gevolgd door Gedan-shuto-barai met Chudan-haisu-osae-uke waarna een stap naar voren met Chudan Tate-shihon-nukite (2x). "Bij het trainen van de Bunkai van deze kata is het de bedoeling de essentie van de vorm door vele malen herhalen eigen te maken. Het principe is om de techniek te houden tijdens verplaatsing en met grote bewegingen te werken. Als je te snel werkt en de bewegingen hierdoor te klein worden dan wordt er verkeerd getraind", aldus de Sensei. En eigenlijk geldt dat voor alle trainingen dachten wij toen we weer huiswaarts gingen.

Deze karate stage werd bezocht door Gerard, Tim, Manon, Kevin, Katja en Robin.

 

Free Joomla templates by L.THEME