Onwrikbare standen, krachtige technieken

Een gasttraining van sensei Antti Kovalainen
Op dinsdag 18 oktober 2011 kregen de karateka’s van dojo Mierlo in plaats van een pittige karate training van Gerard, Cees of Jan een zware training van gasttrainer sensei Antti Kovalainen (4e dan) voor de kiezen. Deze training was de eerste in de reeks van karate trainingen ter ere van ons 5-jarig bestaan. 

Antti Kovalainen is trainer bij de Honbu dojo in Hasselt, waar hij bekend staat om zijn krachtige technieken en zijn indrukwekkend lage standen. Dit was dan ook waar zowel in het eerste als het twee uur de nadruk op lag. Het zal u niet verbazen dat menig karateka- waaronder ondergetekende- na de training zijn of haar benen wel gevoeld heeft…

dsc07890 beginners

Sensei Kovalainen ging het eerste uur vlot van start met de training voor karateka’s met blauwe band of lager. Een aantal bruine banders hadden zich enthousiast bij deze groep gevoegd. Gezien het feit dat deze bruine banders niet anderhalf uur, maar twee-en-een-half uur aan Kovalainen’s training onderworpen waren, moeten ze dit de volgende dag geweten hebben.

De sensei opende de training met Ten-No-Kata, waarbij hij juiste en lage standen accentueerde. Kovalainen benadrukte dat één van de belangrijkste dingen voor de juiste uitvoering van technieken concentratie en focus op je hara zijn. Ben je niet geconcentreerd en is je hara niet aangespannen, dan is de techniek bij voorbaat al Stage Oktober 2011verloren. Maar span je je hara wel aan, dan worden je standen onwrikbaar en je bewegingen krachtig. Combineer dit met een geconcentreerde houding en een gecontroleerde ademhaling en je zult een techniek hebben waar zelfs Funakoshi trots op zou zijn. Dit niveau bereik je niet zomaar, dus getraind moest er worden! Nadat de sensei zelf had voorgedaan hoe het moest, was het de beurt aan onze karateka’s. Kovalainen liet de groep van maar liefst 25 gele, oranje, groene en blauwe banders plus, niet te vergeten, een aantal overenthousiaste bruine banders eerst verschillende oefeningen gezamenlijk uitvoeren. Vervolgens deelde hij de groep per bandkleur in. Dit overigens tot blijdschap van de dames met gele band; op de vraag ‘wat vonden jullie van de training’ antwoordden ze giechelend- en ik quote- ‘de training was relaxt, want de sensei liet de blauwe en bruine banders al het werk doen’. Dat zullen we onthouden voor de volgende keer, dames!

Na een uur Ten-No-Kata was het de beurt aan de karateka’s met bruine band en hoger. Sensei Kovalainen ging dit uur door op wat hij in het vorige uur was begonnen. We deden weliswaar geen Ten-No-Kata, maar weer hamerde de sensei op concentratie en focus op je hara. Hoe effectief voor karate deze twee zaken in combinatie met een gecontroleerde ademhaling kunnen zijn, bewees de Kovalainen toen hij met Tim een oefening met partner voordeed. In slechts een ogenblik wist de sensei Tim vier keer te raken. Kovalainen wist zich hierna zo snel uit raakafstand te bewegen dat hij Tim, tot hilariteit van de groep, verbouwereerd achterliet.
Om zijn punt te onderstrepen, sloot sensei Kovalainen de training met een uitgebreide behandeling van de kata Heian Sandan en Tekki Shodan af. Beide kata's vereisen lage standen, de uitvoering van krachtige technieken in Kiba-dachi en balans met langzame maar ook snelle, krachtige verplaatsingen. Kovalainen, Heian SandanDeze elementen, plus het feit dat de embussen (looplijn) van Tekki Shodan een rechte zijwaartse lijn is, bepalen de hoge moeilijkheidsgraad van de kata. Weer legde Kovalainen uit dat je de explosiviteit die bij de kata hoort (de vertaling van de naam van de kata is dan ook ‘ijzeren ruiter’) pas kan bereiken als je door focus op je hara de kracht in de Kiba-dachi standen weet te verhogen.
Met deze boodschap werd de training afgesloten en strompelden de bruine en zwarte banders naar de kleedkamer, maar niet voordat de sensei bedankt werd met een fles Mierloos pit en een authentiek dojo Mierlo t-shirt. - Manon

Free Joomla templates by L.THEME