Op zoek naar een goede karateschool

Soms krijg ik de vraag van mensen die op zoek zijn naar een goede karate school. Dat lijkt lastig, maar is het niet.  

Ben je beginner, waarom wil je dan karate willen leren? Is het voor zelfverdediging, sportkarate, weerbaarheid, verbeteren van zelfvertrouwen, om sterker te worden of voor de lol?  Het antwoord is dan meestal “van alles wat”, maar het is wel belangrijk te weten wat de hoofdreden is waarom je karate wil gaan leren. Dat is niet voor niets. In het algemeen vallen namelijk 90% van de karatestudenten af vóór ze een competent karate niveau bereiken. En met een competent karate niveau wordt een zwarte band bedoeld. Studenten stoppen meestal doordat de verwachtingen anders zijn dan de opgedane ervaringen waardoor men minder gemotiveerd is, ondanks dat door alle beoefenaars vrijwel altijd wordt gezegd dat karate moeilijk is, een sport vooral voor doorzetters, want een zwarte band wordt in de regel pas gehaald na jaren studie. Gelukkig kunnen de meeste problemen waar een karate student tegenaan loopt worden opgelost met wat onderzoek.

De meeste karate scholen onderwijzen karate technieken met als doel jezelf te kunnen verdedigen. Ook wordt geleerd om lichaamstaal “te lezen” en leert men om op de juiste manier te reageren op bepaalde situaties (waarbij natuurlijk een conflict uit de weg gaan de beste manier is). Als je traint bij een karateschool en je leraar zit meer langs de kant of valt in slaap tijdens de les, of jezelf zit af te vragen waarom bepaalde technieken worden getraind zonder dat daarbij wordt uitgelegd waarvoor deze technieken dienen, als je jezelf niet voelt groeien in het karate, als er te weinig vernieuwing lijkt te zijn in de lessen, als je na de les zit af te vragen wat je geleerd hebt, etc. dan moet je gaan omkijken naar verdieping elders. Dat kan natuurlijk door het bezoeken van nationale of internationale stages/ seminars, of door om te zien naar een andere karate school. Daarbij moet je vertrouwen op je eigen vermogen om dit te beoordelen. 

Voor ouders die een karateschool zoeken maar geen karate ervaring hebben geeft het boek "Martial Arts Guide for Parents" tips, vragen en antwoorden.

Voor meer informatie klik hier.

- Gerard

Voor beginners

Free Joomla templates by L.THEME