Kihon en Kumite, dat is ....

Kihon en Kumite training wordt uitgevoerd op alle Kyu- en Dangraden niveaus. In het Shotokan karate maken we onderscheid in vijf verschillende soorten training:

Hierbij wordt de moeilijkheidsgraad wordt opgevoerd naarmate het niveau van de karateka toeneemt. De vijf vormen zijn:

  1. Ippon Kihon kumite (één staps sparren)
  2. Kaeshi Ippon kumite (twee staps sparren)
  3. Sanbon Ippon Kumite (drie staps sparren)
  4. Gohon Kihon kumite (vijf staps sparren)
  5. Jiyu-Kumite (vrij gevecht)

Deze vijf vormen zijn bedoeld om technieken op de juiste manier te leren (en niet de verkeerde aan te leren!) en tactiek te leren toepassen. Elke vorm brengt de karateka een stap dichter bij Jiyu kumite. In kumite wedstrijden wordt van de karateka’s vereist te vechten door het demonstreren van concentratie voor maximum impact op een bepaald ogenblik, door het plaatsen van een juiste techniek op een vitaal punt.

Kumite bestaat uit een wedstrijd tussen twee personen die vrij sparren zonder contact. De winnaar wordt bepaald wanneer de technieken aan de eis van de afmakende slag voldoet en wanneer die wordt toegepast op de juiste timing, juiste afstand, en de bepaalde score zones. Indien er geen afmakende slag is, wordt de winnaar bepaald door het hoogst aantal punten voor effectieve technieken en het aantal strafpunten van de tegenstander. Kumite wedstrijden worden meestal onderverdeeld in de volgende categorieën:

  • Mannen individueel;
  • Vrouwen individueel;
  • Mannen Team (3 personen).

Terug

Free Joomla templates by L.THEME