Kata, dat is....

Kata’s zijn in het karate gestandaardiseerde sets van verdedigende- en aanvallende bewegingen in alle richtingen, waarmee de karateka zich kan verdedigen tegen één of meerdere virtuele opponenten. Kata bestaat voornamelijk uit arm- en beentechnieken,  en verplaatsingen.

Ze moeten technisch zuiver en krachtig uitgevoerd worden. Dsc00630miniDaarbij wordt een combinatie van basis- en andere technieken uitgevoerd die karakteristiek zin voor betreffende kata, bedoelt om de karateka te bekwamen in het uitvoeren van de technieken in de beweging. Bij een goede uitvoering van de kata worden de technieken die bij elkaar horen in het juiste ritme en met de noodzakelijke kime achter elkaar uitgevoerd, en worden de voorgeschreven rustpunten en langzame bewegingen duidelijk aangegeven. Tijdens uitvoering van een kata is het belangrijk te denken aan de rug recht te houden, te kijken in de richting van de techniek, schouders te ontspannen en omlaag te laten, standen te verankeren en vast te staan. Verder is het belangrijk dat de heupen de techniek ondersteunen en dat handen en voetenwerk gelijker tijd worden uitgevoerd.  Kort gezegd: standen, techniek, verplaatsingen zijn belangrijk.

De twee traditionele scholen in Okiwana ontwikkelden separaat en in het geheim hun kata’s. De Shorin school legde het accent op lichte, flexible bewegingen, terwijl de Shorei school het accent legde op sterke, krachtige bewegingen. Shorin Kata’s zijn: Heian’s, Kanku-dai, Bassai-dai, Bassai-sho, Kanku-dai, Kanku-sho, Empi, Ganka-ku, Gojushiho-sho, Gojushiho-dai, Unsu, Wankan, Nijushi-ho en Chinte. Shorei Kata’s zijn: Tekki Shodan, Tekki Nidan, Tekki Sandan, Hangetsu, Jitte, Sochin.

Een katawedstrijd demonstreert traditionele Kata’s door middel van individuele- en teamwedstrijden. Teamwedstrijden demonstreren zowel Kata als Toepassing van de Kata. De volgorde van winnaar wordt bepaald door puntenscore; hoe hoger de score, hoe hoger de plaats. Een Kata wedstrijd is meestal onderverdeeld in de volgende categorieën:

  •  Mannen Individueel 
  • Vrouwen Individueel 
  • Mannen Team (3 personen) 
  • Vrouwen Team (3 personen).

 

“KATA: dat ben jezelf”

Kata matches are required to demonstrate "Kyoku", or the highest level. Originally, each Kata movement has meaning of the measures to deal with an opponent. Each Kata movement has a solid rule of speed, strength and flexibility, and any movements must follow the basic rule of "Kyoku". The compound of our own blood and Kata that makes "Kyoku" is our own Kata. Motokuni Sugiura, JKA Chief Shihan  

Free Joomla templates by L.THEME