Trainers

KSKA seminars

kaseseminar

KSKA members

senseik

Stageverslagen

Kase-Ha: principe en kenmerken

Taiji Kase SenseiShotokan Ryu Kase Ha Karate Do (SRKH) is geen sport maar een budo krijgskunst (martial art). Het uiteindelijke doel van SRKH Karate Do is het bereiken van een niveau dat verder reikt dan techniek en fysieke kracht.

Geïnspireerd door de ideeën van het gebruik van de katana zoals de samurai die gebruikten, heeft Taiji Kase Sensei in zijn karate-do verdedigende en aanvallende open hand technieken ontwikkeld en geïmplementeerd. De nadruk ligt op nabootsing van realiteit in plaats van formaliteit, zowel in kumite en kata toepassingen.

Een belangrijke technische kenmerk van Kase Ha Shotokan Ryu Karate Do is de positie Fudo Dachi. Fudo-dachi werd ontwikkeld door Yoshitaka Funakoshi en combineert Kiba-dachi en Zenkutsu-dachi

De term "Fudo" betekent onroerend, stabiel en stevig. Deze natuurlijke positie is met name geschikt om vrij, naar alle richtingen, te kunnen bewegen. De stand (Dachi)wordt geleidelijk ontwikkeld vanaf de basis; beginners starten met grote bewegingen voor de ontwikkeling van de spieren en het leren van de juiste vorm van een techniek. Andere functies die de leer van de meester karakteriseren en waarmee het SRKH karate zich onderscheidt van het traditionele karate-do of modern sport-karate, zijn de Hen-Te (meerdere technieken met een arm of been) i.p.v. Sei-Te (één techniek met arm of been), met bijbehorende Kamae posities.

Kata wordt beschouwd als de kern van de Kase Ha Shotokan Ryu Karate Do ontwikkeling en wordt op een unieke manier getraind: Omote, Ura, Go, Go-Ura, met bijbehorende toepassingen (Bunkai). Na een voorgeschreven aantal minimum aantal karate lessen en getoonde continuïteit in het volgen van de karate lessen wordt – na een uitnodiging het niveau van een karateka getoetst (gradering). Gradering voor 1e Dan wordt afgenomen door gemachtigden van de Kase Ha Shotokan Ryu Karate-Do Academy (KSKA). Door het uitvoeren van een voorgeschreven examen programma op alle niveaus wordt de authenticiteit van de Kase-Ha benadering gewaarborgd. 

De ontwikkeling van karateka’s is gebaseerd op specifieke ademhaling van de onderbuik, concentratie en visualisatie. Het systeem van Ibuki (Japans voor "nieuwe adem") ademhaling leidt tot optimale beheersing van gebruik van energie.

Voor een artikel over sensei Kase's invloed op het modern shotokan karate klik hier.